2018-12-10, pirmadienis, 22:47.     Šiandien Kėdainiuose saulė teka 08:30, leidžiasi 15:50, dienos ilgumas 7:19.

Svarstyti vaikų mitybos klausimai

2018-09-20, paskelbė Nuomonės ir aktualijos
Svarstyti vaikų mitybos klausimai

Lietuvos sveikatos mokslų universitete vyko seminaras „Vaikų maitinimo organizavimo reikalavimai“. Renginį organizavo Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Kauno VMVT) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedra.

 

Seminaras buvo skirtas vaikų ugdymo įstaigų darbuotojams, atsakingiems už maitinimo organizavimą, valgiaraščių sudarymą, nes nuo šių metų rugsėjo 1 dienos įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro patvirtintas naujas Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas.

 

Pagal naująjį tvarkos aprašą vaikams draudžiamų maisto priedų sąrašas papildytas saldikliais steviolio glikozidais, neotamu ir advantamu bei antioksidantais sieros dioksidu ir sulfitais. Taip pat nustatyti didžiausi leistini cukrų ir druskos kiekiai bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto produktuose ir patiekaluose, priartinant juos prie sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų „Rakto skylutės“ simboliu.

 

Maitinimo organizatoriams nuo šiol privaloma kiekvieną dieną vaikams pateikti patiekalą, pagamintą iš augalinės kilmės maisto produktų. Skatinant daržovių vartojimą, nustatytas reikalavimas, kad daržovių (išskyrus bulves) ar vaisių garnyras sudarytų ne mažiau kaip trečdalį patiekalų svorio. Be to, nustatytas privalomas maisto produktų ir patiekalų pasikartojimo dažnumas. Užkandžiais bus leidžiama prekiauti mokyklose tik tuo atveju, jei tam pritars vaikų tėvai.

 

„Vaikai – labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis, todėl jų apsauga yra labai svarbi. Seminaro tikslas – užtikrinti optimalias sąlygas subalansuotai vaikų mitybai, geriausią maisto saugą ir kokybę, ugdyti sveikos mitybos įgūdžius. Renginys organizuotas siekiant atsakyti į klausimus, atsirandančius sudarant valgiaraščius pagal naujai įsigaliojusią vaikų maitinimo organizavimo tvarką. Iniciatyva mažinti sveikatai nepalankių produktų prieinamumą ir rinktis kuo mažiau riebalų bei cukraus turintį maistą yra sveikintina, tačiau gerų rezultatų pasiekti galima tik kartu su tėvais, sujungus tiek kontroliuojančių institucijų, tiek vaikų ugdymo įstaigų jėgas“, – sakė dalyvius pasveikinusi Kauno VMVT viršininkė Daiva Švelnienė.

 

Renginį organizavo Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Kauno VMVT) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedra. Susirinkusiuosius pasveikino aktyvus visuomenininkas, švietimo ekspertas Audrius Murauskas. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedros docentė Aistė Kabašinskienė nagrinėjo paruoštų vartoti produktų mikrobiologinius rodiklius bei prekybos vietų higienos vertinimą, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedros profesorė Gintarė Zaborskienė perskaitė pranešimą apie riebalus vaikų mityboje. Su maitinimo organizavimo, valgiaraščių derinimo tvarkos pakeitimais vaikų ugdymo įstaigose supažindino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Vita Šturmienė, Kauno VMVT vyriausioji specialistė Danguolė Grigalevičienė apžvelgė vaikų maitinimo organizavimo aktualijas Kauno miesto ir rajono ugdymo įstaigose.


 

 
 
Contact form

Šios dienos vardadieniai

manoKėdainiai.lt

Redakcija:
mob. (8 616) 44 440
e.p. info@manokedainiai.lt